W kuchni można spotkać wiele dodatków, które warto wykorzystać do przyrządzenia smakowitych potraw. Jakie są to dodatki? Ot, chociażby ocet sherry. Teraz na pewno wiele osób przyzna się, że o takim produkcie nie słyszała, a co tu dopiero mówić o użytkowaniu. Czas więc na to, aby dowiedzieć się, czym taki ocet jest i jakie ma m.in. wartości odżywcze. Okazać się może bowiem, że będzie to dodatek, bez którego już nikt nie będzie wyobrażał sobie życia.
Wartości odżywcze octu sherry
Osoby, które są ciekawe tego, jak taki ocet wygląda, powinny odwiedzić https://ecowybrane.pl/pl/products/ocet-winny-z-sherry-ekologiczny-luque-ecologico-250ml-de-jerez-dop-bio-14163. Tam również owy produkt można zakupić.
Otóż ocet sherry jest źródłem antyoskydantów, które to korzystnie wpływają na obniżenie złego cholesterolu LDL. Dodatek, który tak chętnie polecany jest w przypadku dań powiązanych z kuchnią śródziemnomorską. Wiele osób śmiało twierdzi, że jest to jedno z największych bogactw, jeżeli chodzi o region andaluzyjski. Jedno jest pewne – dzięki niemu potrawy mogą mieć głęboki, wyrazisty smak. O jakich jeszcze wartościach odżywczych można wspomnieć?
Ocet Jerez, czy też sherry (nazwy używane zamiennie) zmniejsza możliwość zachorowania na miażdżycę, czy też na zawał, udar. Wiele osób na pewno ucieszy się z tego, że korzystnie wpływa na zahamowanie procesu starzenia się. Zamiast używać drogich kremów, lepiej postarać się o ocet sherry, który pomoże zmniejszyć ilość zmarszczek. Skutecznie neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Nic więc dziwnego, że polecany jest osobom u których występuje wysokie ryzyko zachorowania na nowotwór, czy też na choroby układu krążenia.
Nie tylko sos winegret
Gdzie w głównej mierze używa się octu sherry? Przyrządzając sos winegret. Jeżeli ktoś lubi sałatki pod wszelkimi postaciami, to jak najbardziej może pomyśleć o połączeniu octu z olejem, tworząc wyborny sos winegret. Uwaga! Taki sos można również podawać do mięs, jakie np. przyrządza się na grillu. Skoro już o grillowaniu mowa, to jak najbardziej można pomyśleć o podaniu samego octu sherry z warzywami, m.in. z pomidorami, czy też z grillowanym bakłażanem.
We Francji ocet sherry stosowany jest do jednego z ich flagowych dań, a dokładnie do pasztetu z gęsich wątróbek. Jest wiele praktycznych zastosowań tego dodatkowego produktu, dlatego też warto pomyśleć o jego zakupie. W szczególności, że dostępny jest on w Polsce na wyciągnięcie ręki.