Najlepsze zimowe dania. Na co warto postawić?

Najlepsze zimowe dania. Na co warto postawić?

Zima to czas, gdy zdecydowanie szybciej za oknem robi się ciemno, a temperatury zdecydowanie nie rozpieszczają. Dlatego też niezbędne jest wprowadzenie zmian w żywieniu, które mimo niekorzystnej aury pozwolą zachować świetne samopoczucie i zyskać energię do działania. Smaczne i rozgrzewające potrawy pomogą przetrwać każde warunki atmosferyczne. Dowiedz jakie zimowe dania sprawdzą się szczególnie dobrze. Poznaj najciekawsze propozycje, które pomogą się rozgrzać i przypadną do gustu całej rodzinie.

Chili con carne – ciekawa propozycja prosto z Meksyku

W okresie zimowym nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po przepisy pochodzące z najróżniejszych miejsc na świecie. Szczególnie ciekawie wypada kuchnia meksykańska i jedno z najbardziej typowych dań, czyli chili con carne. Idealnie sprawdzi się na zimowe obiady dla całej rodziny z uwagi na pożywność. Składa się z wołowiny, passaty pomidorowej, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli, papryki i podstawowych przypraw.

Sam sposób przygotowania potrawy również nie stanowi problemu. Wystarczy jedynie patelnia, na której znajdą się wszystkie składniki i zostaną podsmażone. W około 40 minut można przygotować smaczny obiad dla wszystkich domowników, który idealnie sprawdzi się na zimowe dni. W zależności od potrzeb można dobierać różnorodne przyprawy, aby uzyskać najbardziej pożądany smak dania.

Fasolka po bretońsku – idealny pomysł na zimowy obiad

Szukając rozgrzewających potraw na zimę nie sposób zapomnieć o fasolce po bretońsku. Jest to absolutny „must-have” i jedno z najlepiej sprawdzających się dań. Pyszna i gorąca fasolka stanowi pożywną i aromatyczną potrawę zarówno dla starszych, jak i młodszych. Dodatkowo jako danie mięsne potrafi dostarczyć siły do działania na cały dzień i może być doskonałym wyborem pod wieloma względami.

Przygotowanie potrawy również nie jest skomplikowane. Na samym początku należy boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w garnku. Następnie do całości wędruje odsączona fasola, którą należy dusić od czasu do czasu mieszając wszystkie składniki. W ostatnim kroku wystarczy dodać pomidory, koncentrat oraz przyprawy i gotować wszystko pod przykryciem przez 15 minut. Ten jednogarnkowy przepis pozwala cieszyć się smacznym obiadem po krótkim czasie.

Kurczak curry – propozycja dla miłośników ostrzejszych dań

Kolejna propozycja to kurczak w wersji na ostro. Sycące danie z nutką pikantności pozwoli rozgrzać się nawet w najbardziej chłodne dni. Dodatkowo wprowadzi do codziennej diety odrobinę nowych smaków.

Przygotowanie tego dania na zimę nie stanowi dużego problemu. Należy przede wszystkim pokroić kurczaka w kostkę i doprawić solą i pieprzem. W następnie zanurzyć w marynacie przygotowanej z czosnku, papryczki chili, imbiru, połowy łyżki oleju i soku z cytryny. Wystarczy marynować przez 5 minut, aby mięso drobiowe nabrało wyjątkowego smaku. Następnie można przejść do właściwego gotowania. Na patelni należy zeszklić cebulę i dodać do niej zamarynowane mięso. Smażyć do momentu, aż kurczak uzyska złocisty kolor. W tym momencie należy dodać cukier, curry oraz kurkumę i całość smażyć przez przynajmniej 1 minutę. Ostatnim krokiem jest dodanie mleka kokosowego i gotowanie przez kolejne 5 minut. Całość można doprawić pieprzem cayenne oraz solą.

Tradycyjny polski rosół

W zestawieniu najlepszych przepisów na zimowe dni nie mogło zabraknąć również polskiego rosołu. Znany od wielu lat cieszy się bardzo dużym uznaniem i jest chętnie wybierany przez wiele osób. Jako danie jednogarnkowe pozwala uzyskać bogactwo smaków, a także posiada wysokie wartości odżywcze.

Dla uzyskania najlepszego smaku i aromatu warto rosół gotować bezpośrednio na mięsie. Najlepiej w tej roli sprawdzi się drób. W zależności od własnych potrzeb można także eksperymentować z przepisem i stawiać na różne sposoby doprawienia. Pozwoli to cieszyć się wyjątkowym smakiem, który na długo pozostanie w pamięci.

Zapiekanka ziemniaczana – ciekawa propozycja dla najmłodszych

Szukasz sposobu na to, aby niejadek chętnie sięgnął po obiad? Wystarczy przygotować odpowiednie dania, które przypadną najmłodszym do gustu i zaspokoją kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Szczególnie ciekawą propozycją są zapiekanki, które przygotowane na bazie ziemniaków i z dodatkiem mięsa mielonego, stanowią pożywną propozycję.

Są dodatkowo bardzo proste do przygotowania. Wystarczy jedynie wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, dodać odrobinę sera i całość zapiec, aż wszystkie składniki będą gotowe. To właśnie prostota dania jest jednym z największych jego atutów i sprawia, że warto rozważyć postawienie na tą potrawę. Całość wystarczy na koniec doprawić do smaku solą i podać domownikom.

Wyjątkowe śniadanie na słodko na mroźne dni

Zimą nasz organizm potrzebuje również słodkich pyszności, które dostarczą energii na cały dzień. Tutaj bardzo dobrze wypada owsianka piernikowa z dodatkiem cynamonu. Jesienią i zimą pomoże rozgrzać się z samego rana, a przy tym będzie śniadaniem idealnie pasującym do porannej kawy.

Przygotowanie wyjątkowego śniadania jest banalnie proste. W garnku wystarczy wymieszać mleko i płatki, a następnie dodać przyprawę do piernika i laskę cynamonu. Całość należy podgrzewać przez około 4 minuty, aż wywar zgęstnieje. Na sam koniec wystarczy wyjąć laskę cynamonu i przełożyć danie na talerz. Tak przygotowane śniadanie można dodatkowo urozmaicić poprzez dodanie bakalii i miodu.

Zimowe dania mogą również wykorzystywać rośliny strączkowe

Zima to również doskonały czas na to, aby sięgnąć po rośliny strączkowe. Szczególnie dobrze wypada soczewica, która pasuje do wielu potraw i stanowi cenne źródło białka. W zależności od potrzeb może być przygotowana w wersji wytrawnej lub bardziej na słodko. Podobnie jak ciecierzyca pozwala tworzyć niepowtarzalne potrawy, które pomogą urozmaicić zimową dietę.

Zimą warto w kuchni eksperymentować

Niekorzystna zimowa aura na zewnątrz sprzyja temu, aby spędzić więcej czasu w kuchni i eksperymentować z różnymi daniami. To doskonały czas, aby przygotować wiele wcześniej nie gotowanych dań i urozmaicić swoją kuchnię. Poza powyższymi propozycjami warto rozważyć także takie potrawy, jak: gulasz, leczo, cielęcina na ostro, kurczak tikka masala i wielu innych, które nie są trudne w przygotowaniu. Najlepsze dania dodadzą energii i wspomogą funkcjonowanie przez cały dzień.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dodaj komentarz