Sushi, niegdyś potrawa orientalna, lubiana tylko przez niewielu, zyskuje na popularności. W miastach otwiera się coraz więcej knajp i restauracji japońskich, specjalizujących się w charakterystycznych rulonach, coraz częściej można je też kupić w marketach i w galeriach handlowych. Co wpływa na popularność tej potrawy? Czy warto wprowadzić ją do swojej diety?
Co to jest sushi?
Sushi wywodzi się z Japonii i jest sztuką zawijania różnych dodatków w nori, czyli charakterystyczną płachtę stworzoną z wodorostów. Najczęściej zawija się je z ryżem i rybami lub owocami morza, a każda rolka ma charakterystyczny kształt i specyficzne ułożenie składników widoczne w każdym krążku.
Dla podbicia smaku sushi dobrze łączy się z wasabi i sosem sojowym. Orientalne menu od kilku lat powoli zyskuje na popularności, a sushi menu w każdej restauracji zyskuje coraz to nowsze pozycje.
Dlaczego sushi jest takie popularne?
Sushi przede wszystkim jest bardzo smaczną i różnorodną przekąską. Zarówno ryby, jak i warzywne dodatki są dobre dla zdrowia, zawierają kwasy omega i wiele witamin. Każdy kawałek jest połączeniem kilku składników, które dobrze się ze sobą łączą i zapewniają różne doznania. W restauracji sushi warto zapoznać się z zawartością każdego zestawu.
Wielką zaletą sushi jest jego różnorodność i mnogość dostępnych pozycji w menu. Można je przygotować z różnymi rodzajami ryb, owocami morza, ale także w wersjach wegetariańskich i wegańskich. Jeden krążek zwykle wystarcza idealnie na jeden gryz, co sprawia, że jest to bardzo świetna przekąska na randce czy w trakcie towarzyskiego spotkania. Z kolei umiejętność posługiwania się pałeczkami w trakcie jedzenia sushi, to okazja do zaimponowania znajomym lub bliskiej osobie.
Co jeszcze warto wiedzieć o sushi?
Specyficzny sposób konsumpcji sushi sprawia, że każdy wieczór, lunch lub śniadanie z sushi jest wyjątkowe. Sushi jest posiłkiem, który pozwala otworzyć się na nowe smaki. Jedzenie pałeczkami pozwala celebrować kulturę, z której potrawa się wywodzi.