Przebywając nad polskim morzem grzechem byłoby nie skosztować jednej z wielu bałtyckich ryb. Lokalne wędzarnie oferują szeroką gamę przyrządzanych różnymi sposobami ryb. Co jednak charakteryzuje dobrą wędzarnię? Jak przebiega prawidłowy proces wędzenia ryby? Posiadając te informacje można mieć pewność, że spożyty posiłek będzie zdrowy i smaczny.
Jak przygotowuje się rybę do wędzenia?
Najlepiej do tego celu nadają się ryby świeże. Kluczowa więc w przypadku każdej wędzarni jest jej bliska odległość od morza. Zanim jednak rozpocznie się proces wędzenia trzeba zadbać o kilka rzeczy. W pierwszej kolejności należy usunąć rybie oczy, skrzela oraz wnętrzności, a następnie ją umyć. Następnym krokiem jest jej posolenie oraz pozostawienie na 3 do 5 godzin. Powinno się to odbywać w temperaturze poniżej 12 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z soli rybę należy obmyć i wysuszyć. Wtedy można już przejść do samego procesu wędzenia.
Rybę można wędzić na zimno oraz na ciepło. W pierwszym przypadku temperatura nie powinna przekraczać 25 stopni Celsjusza. W sytuacji wędzenia na ciepło wędzarnię należy rozgrzać aż do 50 stopni. Cały proces przygotowania ryby trwa ponad dwa dni. Wybierając wędzarnię warto zwracać uwagę, czy sposób przyrządzania odbywa się zgodnie z tradycyjnymi zasadami. Wtedy będziemy mieli gwarancję, że ryba będzie smaczna.
Na co zwracać uwagę przy wyborze wędzarni?
Wybierając wędzarnię, w której mamy zamiar zaopatrywać się w ryby warto zwrócić uwagę jak długo ona działa. Wiele miejscowych wędzarni są to rodzinne firmy, w których tradycja przechodzi z pokolenia na pokolenie. Czas wypracowuje renomę, a renoma nie bierze się znikąd. Wiemy wtedy, że można zaufać lokalnym wyrobom.
Należy również zapytać właścicieli o źródło pozyskiwania ryb oraz sposób ich przygotowania. Posiadając wiedzę o sposobach wędzenia będziemy w stanie ocenić jakość oferowanych usług. Odwiedzając stolicę Pomorza szeroki wybór bałtyckich ryb znaleźć można wpisując w wyszukiwarce frazę świeże ryby w Gdańsku.