Categories Kuchnia

Rodzaje nalewek

Nalewki to specyficzny rodzaj alkoholu, który powstaje zazwyczaj jako wyciąg z kwiatów, owoców, orzechów czy ziół. Standardowa nalewka charakteryzuje się zawartością alkoholu na poziomie 40-45%. Metoda tworzenia nalewki jest bardzo prosta – wystarczy bazę, czyli owoce, kwiaty czy zioła, zalać alkoholem i odczekać odpowiedni okres czasu. Rodzajów nalewek jest naprawdę dużo, a poniżej można przeczytać o kilku z nich.

Popularne rodzaje nalewek

Nalewki to rodzaj alkoholu, po który znacznie częściej sięgają kobiety, aniżeli mężczyźni. Przedstawicielki płci pięknej uwielbiają owocowe smaki, które stanowią doskonałą konkurencję dla nieciekawego, zbyt ostrego smaku wódki czy piwa.

  • Aroniówka – owocowa nalewka produkowana z owoców aronii to swego rodzaju remedium na nowotwory, miażdżycę czy schorzenia oczy. Aronia to dość specyficzny owoc o cierpkim smaku, który doskonale sprawdza się jako podstawa nalewek, o ile proporcje zostaną dobrane z najwyższa starannością.

  • Cytrynkówka – nalewka z cytryny to niezwykle rozgrzewający produkt, działa korzystnie dla organizmu, gdyż podnosi stężenie witaminy C, a przy okazji wspiera organizm i oczyszcza go z toksyn.

  • Dereniówka – jest to nalewka powstająca z derenia jadalnego, posiada duże ilości magnezu, potasu, żelaza, witaminy C oraz cynku. Ten produkt polecany jest w przypadku biegunek, działa przeciwzapalnie oraz moczopędnie.

  • Orzechówka – orzechy to fantastyczny produkt, jaki daje nam natura. Pokazuje to również mnogość orzechowych nalewek, jakie istnieją na rynku. Często są to samodzielne nalewki, jednak równie często zdarzają się te z dodatkiem owoców.

  • Pigwowcówka – bazę tej nalewki stanowi pigwowiec japoński

  • Ratafia – nalewka ta powstaje poprzez połączenie ze spirytusem kilku różnorodnych owoców, w tym derenia jadalnego, żurawiny, aronii, wiśni oraz pigwowca. Ten typ nalewki charakteryzuje się wysokim stężeniem witaminy C, a ponadto jest cennym źródłem pierwiastków mineralnych oraz witamin.

  • Wiśniówka – nalewka ta w bazie posiada wiśnie, soczyste owoce pełne wspaniałego soku. Posiadają dużo witaminy C, a nalewka z nich wytworzona jest niezwykle smaczna i należy do najpopularniejszych nalewek na rynku.

  • Żurawinówka – to wspaniała nalewka, która powstaje dzięki obecności żurawiny. Owoc ten jest znakomitym źródłem witaminy C, błonnika oraz żelaza. Żurawina fantastycznie sprawdza się podczas walki ze schorzeniami skóry, infekcjami pęcherza moczowego oraz wrzodami żołądka.

Nalewki – rozkosz dla podniebienia

Nalewki, głównie te tradycyjnie wytwarzane są cudownym produktem, po który powinien sięgnąć każdy, kto lubi alkohol, a jednocześnie szuka rewelacyjnych właściwości w tego rodzaju produktach. Nalewki domowej roboty nie tylko kultywują świetne smaki, ale także sprawdzają się doskonale jako elegancki, wyrafinowany prezent na urodziny, imieniny czy pod choinkę. Nalewki owocowe mają nie tylko rewelacyjny smak – posiadają sporo fantastycznych właściwości zdrowotnych, obok których nie można przejść obojętnie.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]