W dobie pandemii okazało się, że wiele osób odkryło w sobie zapał do wypiekania własnej roboty pieczywa. Podczas gdy dostęp do sklepów był ograniczony, zapas mąki i drożdży zapewniał codzienną partię świeżych, pachnących bochenków chleba i bułek. Odkrycie, że wypiek pieczywa wcale nie jest taki trudny, urozmaiciło czas niejednej osobie podczas dni spędzonych w czterech ścianach.
Czy każdy może upiec własnych chleb?
Oczywiście, że tak! Podstawowy skład chleba jest banalnie prosty – to tylko mąka, woda, sól i zakwas lub drożdże – każdy sobie z nim poradzi. Choć trzeba przyznać, że nieco praktyki wymaga otrzymanie naprawdę kształtnego i pulchnego bochenka, który nie będzie zbyt szybko twardniał lub nabierał charakterystycznego drożdżowego posmaku. Dlatego każdy, kto odkrył w sobie piekarniczego hobbystę, powinien mieć w domu zapas drożdży, a najlepiej własnoręcznie przyrządzonego zakwasu.
W domowym wypieku zdecydowanie pomagają też gotowe mieszanki chlebowe, które można kupić w sklepach – szczególnie tych internetowych, z ekologicznymi produktami. Czym są takie mieszanki?
Co to takiego ta mieszanka chlebowa?
Mieszanka chlebowa to po prostu czysty miks różnego rodzaju mąk nadających się do wypieku chleba, wzbogacony jedynie o niewielkie ilości naturalnych składników – najczęściej sól. Nie znajdziemy w nich w żadnym wypadku polepszaczy smaku, spulchniaczy czy innych składników chemicznych. Mąka do pieczenia chleba zawarta w takich mieszankach jest produktem najczystszym z możliwych. Jak sama nazwa wskazuje, nie jest to nigdy jeden typ mąki, ale miks kilku rodzajów. Prócz bazowej mąki – zwykle pszennej, żytniej lub orkiszowej – w mieszance można znaleźć mąkę lnianą, z pestek dyni czy otręby żytnie.
Najlepsza mieszanka to taka, która w swoim składzie ma tylko mąkę, ewentualnie niewielkie ilości innych produktów zbożowych i sól. Najlepiej zawsze przeczytać skład – im bardziej naturalna jest mieszanka, tym zdrowsze i smaczniejsze pieczywo otrzymamy.