Często słodzisz herbatę lub kawę białym cukrem? Zastanów się, czy nie warto zmienić tego nawyku. Biały cukier jest niezwykle szkodliwy dla organizmu. Zdecydowanie warto zastąpić go miodem, który w przeciwieństwie do cukru posiada w sobie wiele cennych składników, które są niezwykle pożądane przez nasz organizm. Jedna łyżeczka miodu dostarcza nam wiele niezbędnych mikroelementów, które korzystnie wpływają na cały nasz organizm.
Jakie korzyści z jedzenia miodu?
Zatem jakie mamy korzyści z jedzenia miodu? Przede wszystkim miód zawiera w sobie dość ciekawy zestaw witamin. Znajdziemy w nim witaminy B i C a także wiele cennych makro- i mikroelementów. Miód zawiera przede wszystkim fosfor, miedź, magnez, żelazo i wiele innych cennych dla naszego organizmu składników. Wielu specjalistów podkreśla niezwykle korzystne działanie miodu na ciśnienie krwi. Miód bowiem zawiera acetylocholinę, która rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu znacznie obniża się ciśnienie krwi. Dodatkowo warto podkreślić, że dzięki spożywaniu miodu znacznie poprawia się elastyczność mięśnia sercowego. W wyniku wielu badań potwierdzono, że miód hamuje również procesy miażdżycowe. Co więcej warto podkreślić, że miód działa korzystnie również naszą wątrobę, pobudzając wydzielanie żółci.
Miód łagodzi kaszel
W znacznym stopniu miód łagodzi kaszel. Znacznie ułatwia oddychanie osobom, które przechodzą infekcje górnych dróg oddechowych. Niemniej jednak również warto podkreślić, że miód łagodzi również skutki alergii sezonowych. Albowiem ma właściwości przeciwzapalne, a także łagodzące.
Miód na rany i oparzenia
Miód jest również niezwykle przydatne w procesie leczenia ran i oparzeń. Dodatkowo warto również wspomnieć że miód pomaga również w leczeniu owrzodzeń stóp u osób zmagających się z cukrzycą.
Miód leczy łupież
Niewiele osób zdaje sobie również sprawę z tego, że miód jest dobrym lekiem na łupież. To doskonałe remedium dla osób zmagających się z atopowym zapaleniem skóry. Oczywiście nie mówimy tutaj o stosowaniu samego miodu, ale jego wodnego roztworu. Wpływ miodu na leczenie skóry głowy został już dość dokładnie zbadany przez specjalistów.
Miód poprawia pamięć
Spożywanie miodu w znacznym stopniu poprawia również naszą pamięć. A to głównie dlatego, że w miodzie znajdziemy sporą liczbę przeciwutleniaczy, które chronią mózg, a także ułatwiają przyswajanie wapnia. Ten składnik jest w zasadzie niezbędny do prawidłowych procesów myślenia, a także podejmowania decyzji, które zachodzą w ludzkim mózgu.