Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że rozwój technologiczny oraz cywilizacyjny, którego jesteśmy obecnie świadkami to coś co sprawiło, że nasze życie w bardzo wielu aspektach stało się dużo lżejsze. W obecnych czasach trudno byłoby sobie wyobrazić sprawne funkcjonowanie bez samochodów, kolei czy też innych środków transportu, które niejednokrotnie dowożą nas wręcz błyskawicznie na miejsce. Niestety jak to często bywa tego typu proces ma również swoją negatywną stronę. Jedną z nich są z pewnością różnego rodzaju dolegliwości, których są one pośrednią przyczyną. W języku potocznym przyjęło się nazywać je tak zwanymi „chorobami XXI wieku” .
Dieta cukrzycowa
Jedną z popularniejszych i najbardziej znanych jest z pewnością cukrzyca. Jest o typowa choroba cywilizacyjna, która polega na zaburzeniach w wydzielaniu lub działaniu insuliny. Najważniejszym jej objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Niestety podwyższoną glukozę nie możemy dojrzeć gołym okiem. I dlatego też wiele osób, które chorują na tę chorobę nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Kluczowym elementem dla każdego chorego na cukrzycę jest natomiast to co spożywa. Dieta cukrzycowa polega na takim zbilansowaniu składników odżywczych, aby nie powodowały one podwyższenia poziomu cukru a jednocześnie dostarczały organizmowi niezbędnych składników. Warto także dodać, iż właściwa dieta pozwala nie tylko funkcjonować z cukrzycą, ale także pomaga jej zapobiegać. Trudno przecenić zatem tę prewencyjną rolę jaką spełnia dieta cukrzycowa.
Podstawa jadłospisu
Podstawą tego typu jadłospisu powinny być węglowodany złożone, czyli takie, które uwalniają energię w dłuższym okresie czasu. Kategorycznie wystrzegajmy się więc np. białego pieczywa a w zamian wybierzmy to razowe. Już nawet taka niewielka zmiana sprawi, iż nasz poziom cukru we krwi nieco się znormalizuje.
2 comments
Moim zdaniem tak. Ale nie jestem specjalistą. Najlepiej jak zapytasz swojego lekarza.
CZy przy cukrzycy trzeba radykalnie obniżyć ilość zjadanych owoców?